Pemanfaatan minyak jelantah menjadi sabun batang pada masyarakat kelurahan Air Hitam Pekanbaru

Authors

  • Annie Mustika Putri Universitas Muhammadiyah Riau
  • Yaumul Fazri Universitas Muhammadiyah Riau
  • Tauhid Abdul Ghani Setyo Wibowo Universitas Muhammadiyah Riau
  • Dini Maharani Putri Universitas Muhammadiyah Riau

DOI:

https://doi.org/10.29408/ab.v4i1.6716

Keywords:

Community Outreach, Environmental Awareness, Solid Soap, Used Cooking Oil, Waste Management

Abstract

Every cooking activity in households inevitably generates waste commonly known as waste or garbage, whether in solid or liquid form. One of these wastes is used cooking oil, commonly referred to as used cooking oil or "Minyak Jelantah". Environmental awareness plays a crucial role in promoting community consciousness toward the surrounding environment. Unfortunately, improper waste disposal, including used cooking oil, is a common practice among the public, leading to environmental pollution and adverse effects on human health. Used cooking oil results from repeated use in cooking, causing an increase in acid and peroxide levels and containing carcinogenic compounds. This community outreach program aims to educate and train the residents of Air Hitam Village, Pekanbaru, on the proper utilization of used cooking oil by transforming it into solid soap. The implementation of the program involves preparatory measures, practical soap-making sessions, and ongoing mentoring and support. The program's outcomes reveal an increased understanding among the community regarding the beneficial utilization of used cooking oil and a heightened awareness of the importance of preserving both the environment and personal health. Moreover, the production of solid soap from used cooking oil is expected to create an additional source of income for the local community and the Waste Bank group. This outreach initiative has successfully fostered a greater sense of environmental and health consciousness among the residents of Air Hitam Village

References

Alwi, M., Kudsiah, M., Hakim, A. R., Jauhari, S., & Rahmawati, B. F. (2021). Pendampingan pembuatan Sistem Biopori dalam menanggulangi masalah limbah rumah tangga Desa Tebaban. ABSYARA: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 2(2), 291–300. https://doi.org/10.29408/AB.V2I2.4221

Bahrina, I., Adzillah, N., & Priani, F. (2022). Pengolahan Limbah Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Cuci Piring Di Desa Matang Seulimeng Langsa Barat. Jurnal EDUKES : Jurnal Penelitian Edukasi Kesehatan, 5(2), 23–26. https://doi.org/10.52136/EDUKES.V5I2.447

Damayanti, F., & Supriyatin, T. (2021). Pemanfaatan Limbah Minyak Jelantah Sebagai Upaya Peningkatan Kepedulian Masyarakat Terhadap Lingkungan. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 161–168. https://doi.org/10.31849/DINAMISIA.V5I1.4434

Djayasinga, R., Sugiarti, M., Yuniza, F., Sulistianingsih, E., Nuraini, S., & Kesehatan Tanjungkarang, P. (2022). Pelatihan Pembuatan Sabun Lunak Berbahan Baku Limbah Batang Pisang Kepok dan Minyak Jelantah kepada Komunitas Pengguna Teknologi Tepat Guna. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM), 5(8), 2776–2799. https://doi.org/10.33024/JKPM.V5I8.6762

Elfatma, O., Aryo Saloko, S., Kurniawan, I., Kurniawan, F., Wahyuni, S., Putra Onenda, R., & Setiawan, K. (2022). Pemanfaatan Limbah Minyak Jelantah Sebagai Bahan Baku Pembuatan Sabun Foam. Tropical Plantation Journal, 1(2), 75–80. https://doi.org/10.56125/TPJ.V1I2.11

Fanani, N., Ningsih, D. E., Surabaya, U. T., Adhi, I. T., & Surabaya, T. (2018). Analisis Kualitas Minyak Goreng Habis Pakai yang Digunakan oleh Pedagang Penyetan di Daerah Rungkut Surabaya Ditinjau dari Kadar Air dan Kadar Asam Lemak Bebas (ALB). Jurnal IPTEK, 22(2), 59–66. https://doi.org/10.31284/J.IPTEK.2018.V22I2.436

Inayati, N. I., & Dhanti, K. R. (2021a). Pemanfaatan minyak jelantah sebagai bahan dasar pembuatan lilin aromaterapi sebagai alternatif tambahan penghasilan pada anggota Aisyiyah Desa Kebanggan Kec Sumbang. BUDIMAS : JURNAL PENGABDIAN MASYARAKAT, 3(1), 160–166. https://doi.org/10.29040/BUDIMAS.V3I1.2217

Inayati, N. I., & Dhanti, K. R. (2021b). Pemanfaatan Minyak Jelantah Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Lilin Aromaterapi Sebagai Alternatif Tambahan Penghasilan Pada Anggota Aisyiyah Desa Kebanggan Kec Sumbang. Jurnal Budimas, 3(01), 160–166.

Khuzaimah, S. (2018). Pembuatan Sabun Padat dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau dari Kinetika Reaksi Kimia. Ratih: Jurnal Rekayasa Teknologi Industri Hijau, 2(2), 11. https://www.ejournal.unugha.ac.id/index.php/ratih/article/view/70

Kusumaningtyas, R., Kusumaningtyas, R. D., Qudus, N., Putri, R. D. A., & Kusumawardani, R. (2019). Penerapan teknologi pengolahan limbah minyak goreng bekas menjadi sabun cuci piring untuk pengendalian pencemaran dan pemberdayaan masyarakat. Jurnal Abdimas, 22(2), 201–208. https://doi.org/10.15294/abdimas.v22i2.16587

Mustakim, Z., Purwaningtyas, F. Y., Pahlawan, I. A., Djazuli, R. A., Anam, C., Dwi Anastasya, T., Nubah, Z., Rohmah, A. C., Nuril Istighfar, M., & Lutfi, M. A. (2021). Pelatihan Pembuatan Sabun Transparan Berbahan Dasar Minyak Jelantah. DedikasiMU : Journal of Community Service, 3(2), 936–943. https://doi.org/10.30587/DEDIKASIMU.V3I2.2683

Prihanto, A., & Irawan, B. (2019). Pemanfaatan Minyak Goreng Bekas Menjadi Sabun Serai. Metana : Media Komunikasi Rekayasa Proses dan Teknologi Tepat Guna, 15(1), 9–12. https://doi.org/10.14710/METANA.V15I1.22966

Putra, A. M., Hartini, H., Widiyanti, B. L., & Haerudin, H. (2021). Sosialisasi Zero Waste dan coaching clinic pengolahan sampah di Desa Labuhan Haji. ABSYARA: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 2(1), 72–84. https://doi.org/10.29408/AB.V2I1.3569

Saputra, M. H., Muhith, A., & Fardiansyah, A. (2017). Analisis Sistem Informasi Faktor Resiko Hipertensi Berbasis Posbindu Di Dinas Kesehatan Kabupaten Sidoarjo. http://103.38.103.27/lppm/index.php/publikasi_stikes_majapahit/article/view/277

Wirasasmita, R. H., Arianti, B. D. D., Uska, M. Z., Kholisho, Y. N., & Wardi, Z. (2020). Edukasi Zero Waste Berbasis Teknologi Informasi. ABSYARA: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 1(2), 1–8. https://doi.org/10.29408/AB.V1I2.2749

Published

2023-07-27