Sistem Klasifikasi Kematangan Apel Fuji berdasarkan Warna menggunakan KNN untuk Sortasi Otomatis

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29408/edumatic.v9i2.31243

Keywords:

color feature extraction, fruit ripeness classification, fuji apple, k-nearest neighbor algorithm

Abstract

Manual fruit sorting typically relies on workers' visual observation to assess ripeness. This assessment is heavily influenced by individual experience and lighting conditions, often leading to inaccuracies. Furthermore, manual methods are time-consuming, increase the risk of misclassification, and reduce operational efficiency. Our research aims to develop a color-based Fuji apple ripeness classification application using the K-Nearest Neighbor algorithm that combines RGB and HSV features. Our research is developmental research using the Waterfall model, consisting of requirements analysis, design, implementation, testing, and maintenance. We used 240 fuji apple images sourced from images taken in the Kudus area. Our findings are an automatic classification application capable of classifying apple images into three ripeness levels: unripe, semi-ripe, and ripe. The evaluation results showed an accuracy of 93.75% with balanced precision, recall, and f1-score across all classes, confirming the system's stable performance without any indication of bias. Testing results using the black-box method in three scenarios opening the application, uploading an image, and reclassifying proved that all features performed as expected. The implication is that this application is ready for use in camera-based sorting in horticultural production lines and can be developed for other fruit classifications, supporting widespread post-harvest digitalization.

References

Abdullah, R. W., & Kusumastuti, R. (2025). Analisis Pengolahan Ekstraksi Fitur Citra untuk Klasifikasi Jenis Apel Menggunakan Scikit-Learn dengan Algoritma K- Image Feature Extraction Processing Analysis For Apple Type Classification Using Scikit-Learn With The K-Nearest Neighbor. Jurnal Teknologi Informasi Dan Ilmu Komputer (JTIIK), 12(1), 165–174. https://doi.org/10.25126/jtiik.2025129149

Adenugraha, S. P., Arinal, V., & Mulyana, D. I. (2022). Klasifikasi Kematangan Buah Pisang Ambon Menggunakan Metode KNN dan PCA Berdasarkan Citra RGB dan HSV. Jurnal Media Informatika Budidarma, 6(1), 9. https://doi.org/10.30865/mib.v6i1.3287

Afuan, L., Nofiyati, N., & Umayah, N. (2021). Rancang Bangun Sistem Informasi Bank Sampah di Desa Paguyangan. Edumatic: Jurnal Pendidikan Informatika, 5(1), 21–30. https://doi.org/10.29408/edumatic.v5i1.3171

Amelia, M. M., Maarif, M. R., & Fazrin, B. M. (2025). Meningkatkan Akurasi KNN Menggunakan Metode Particle Swarm Optimization pada Klasifikasi Kualitas Buah Apel. Jurnal Ilmu Komputer Dan Sistem Informasi (JIRSI), 4(1), 23–38. https://doi.org/10.70340/jirsi.v4i1.173

Astuti, P. (2024). Klasifikasi Kualitas Buah Apel Dengan Algoritma K-Nearest Neighbor (K-NN) Menggunakan Bahasa Pemrograman Python. Computer Science (CO-SCIENCE), 4(2), 127–132. https://doi.org/10.31294/coscience.v4i2.3328

Dila, R., Saputra, R., & Ramadhanu, A. (2025). Klasifikasi Timun Segar dan Busuk Menggunakan K-Means Clustering dengan Peningkatan Noise Reduction dan Median Filter. KESATRIA: Jurnal Penerapan Sistem Informasi (Komputer & Manajemen), 6(1), 85–94. https://doi.org/10.30645/kesatria.v6i1.549

Fandy, I. P., Wijaya, A. P., Pratiwi, H., & Budianita, A. (2023). Klasifikasi Kematangan Buah Apel Berdasarkan Warna Dan Tekstur Menggunakan Algoritma K-Nearest Neighbor. Jurnal Ilmiah Intech : Information Technology Journal of UMUS, 5(1), 11–18. https://doi.org/10.46772/intech.v5i1.1119

Febriana, F., Riva, L. S., Salomo, R., Piero, S., Ikramsyah, M. A., & Santoni, M. M. (2021). Perbandingan Klasifikasi Naive-Bayes dan KNN untuk Mengidentifikasi Jenis Buah Apel dengan Ekstraksi Ciri LBP dan HSV. Seminar Nasional Mahasiswa Ilmu Komputer Dan Aplikasinya (SENAMIKA), September, 191–201.

Gusnanto, F., Rahaningsih, N., Dana, R. D., Informatika, T., & Cirebon, K. (2025). Optimasi Model Klasifikasi Tingkat Kematangan Buah Mangga dengan Metode Yolo11. JATI (Jurnal Mahasiswa Teknik Informatika), 9(1), 1773–1780. https://doi.org/10.36040/jati.v9i1.12591

Hadi, H. P., & Rachmawanto, E. H. (2022). Ekstraksi Fitur Warna Dan Glcm Pada Algoritma Knn Untuk Klasifikasi Kematangan Rambutan. Jurnal Informatika Polinema, 8(3), 63–68. https://doi.org/10.33795/jip.v8i3.949

Ilmi, A., Razka, M. H., Wiratomo, D. S., & Prasvita, D. S. (2021). Klasifikasi Tingkat Kematangan Buah Apel Berdasarkan Fitur Warna Menggunakan Algoritma KNN dan Ekstraksi Warna HSV. Seminar Nasional Mahasiswa Ilmu Komputer Dan Aplikasinya (SENAMIKA), September, 176–182.

Napitu, S., Paramita Panjaitan, R., Nulhakim, P. A., & Khalik Lubis, M. (2023). Klasifikasi Buah Jeruk Segar dan Busuk Berdasarkan RGB dan HSV Menggunakan Metode KNN. Jurnal SAINTEKOM, 13(2), 214–221. https://doi.org/10.33020/saintekom.v13i2.420

Putra, I. N. T. A., Prasetyo, J. E., Aminin, C., & Dana, I. K. A. (2023). Deteksi Kesegaran Buah Apel, Pisang, Dan Jeruk Menggunakan Metode Transformasi Ruang Warna HSI dan K-Nearest Neighbor. INFORMATICS FOR EDUCATORS AND PROFESSIONAL : Journal of Informatics, 7(2), 120. https://doi.org/10.51211/itbi.v8i1.2243

Rahayu, S., MZ, Y., Bororing, J. E., & Hadiyat, R. (2022). Implementasi Metode K-Nearest Neighbor (K-NN) untuk Analisis Sentimen Kepuasan Pengguna Aplikasi Teknologi Finansial FLIP. Edumatic: Jurnal Pendidikan Informatika, 6(1), 98–106. https://doi.org/10.29408/edumatic.v6i1.5433

Reswan, Y., Toyib, R., Witriyono, H., & Anggraini, A. (2024). Klasifikasi Tingkat Kematangan Buah Nanas Berdasarkan Fitur Warna Menggunakan Metode K-Nearest Neighbor (KNN). Jurnal Media Infotama, 20(1), 280–287.

Riska, A., Purnawansyah, Darwis, H., & Astuti, W. (2023). Studi Perbandingan Kombinasi GMI, HSV, KNN, dan CNN pada Klasifikasi Daun Herbal. The Indonesian Journal of Computer Science, 12(3), 1201–1215. https://doi.org/10.33022/ijcs.v12i3.3210

Rusli, H. N. (2024). Pengembangan Aplikasi Klasifikasi Tingkat Kematangan Buah Apel Berdasarkan Warna Kulit Buah Apel dengan Metode Convolutional Neural Network. KALBISIANA Jurnal Sains, Bisnis Dan Teknologi, 10(2), 178–185. https://doi.org/10.53008/kalbisiana.v10i2.652

Setiaji, P., Adi, K., & Surarso, B. (2024). Development of Classification Method for Determining Chicken Egg Quality Using GLCM-CNN Method. Ingenierie Des Systemes d’Information, 29(2), 397–407. https://doi.org/10.18280/isi.290201

Suryanti, C., & Rohman, M. G. (2024). Klasifikasi Kualitas Buah Apel Berdasarkan Warna dan Bentuk Menggunakan Metode KNN. Generation Journal, 8(1), 34–41. https://doi.org/10.29407/gj.v8i1.21052

Syaqialloh, F. (2025). Klasifikasi dan Pengenalan Emosi dari Ekspresi Wajah Menggunakan CNN-BiLSTM dengan Teknik Data Augmentation. Decode: Jurnal Pendidikan Teknologi Informasi, 5(1), 79–91. https://doi.org/10.51454/decode.v5i1.1038

Downloads

Published

2025-08-17

How to Cite

Maula, A. I., Triyanto, W. A., & Setiaji, P. (2025). Sistem Klasifikasi Kematangan Apel Fuji berdasarkan Warna menggunakan KNN untuk Sortasi Otomatis. Edumatic: Jurnal Pendidikan Informatika, 9(2), 589–598. https://doi.org/10.29408/edumatic.v9i2.31243